glonstis

Tulpanträd i Alnarp, Skåne.


Liriodendron tulipifera L, Tulpanträd (Magnoliaceae)

Liriodendron kommer av de grekiska orden för lilja och träd och tulipifera betyder  tulpanbärande (Coombes 2008).

L. tulipifiera är vildväxande i östra USA där den har sitt ursprung, och kan bli upp till 300 årgammal. Den raka stammen kan bli upp till 60 m hög och omkretsen 9 m. Sveriges största tulpan träd står vid Skabersjö slott i Skåne, och dess stamomfång är drygt 3,5m (Jansson, Linder 2007).

Det är ett utmärkt träd i svala klimat där trädet uppnår en höjd på 25 - 30m (Cheers 2003). Tulpanträdets virke används till möbeltillverkning och är lätt att snida i. Det liknar virket från poppel och kallas därför på engelska White, Yellow eller Blue poplar, allt efter trädets ålder. Det unga trädet kallas för Whitewood (Jansson, Linder 2007).


Botanik

L. tulipifiera är ett snabbväxande, stort och lövfällande träd, som är högrest med ett brett koniskt växtsätt. Barken är grå och får med åren orange anstrykning. När trädet blir äldre blir barken kraftigt räfflad. Skotten är jämna, med framträdande upphöjda ärr efter bladen. De strödda bladen blir upp till 15 cm långa, och har fyra spetsiga flikar med brett avskuren spets. De är glänsande mörkgröna på ovansidan och blågröna på undersidan. På hösten skiftarde till gult och orange. Blommorna är tulpanlika, klockformiga, gröngula med orange insida och framträdande ståndare. De sitter enstaka på skottspetsarna och blommar under tidig sommar. Blommorna består av sex kronblad och tre foderblad av vilka de senare breder ut sig vågrätt. Fruktsamlingarna blir ljusbruna och konformiga, och består av många frön med tunna vingar som ofta sitter kvar över vintern. Frukten blir upp till 6 cm lång (Burnie et al. 2003, Coombes 2008, Wright 2002).


Ståndort

Tulpanträdet föredrar tempererat klimat i sol eller halvskugga. Jorden bör vara djup, näringsrik, väldränerad och lätt sur, men kan även trivas i kalkhaltig jord. (Cheers 2003, Wright 2002).


Resan till Skåne, Danmark och Nordtyskland


I Juni 2012 betsämde vi oss för att göra en liten konstrunda, med start i Lund. Där skulle vi besöka Lunds konsthall och naturligtvis också domkyrkan. Det visade det sig att konsthallen var stängdunder vårt uppehåll där. Domkyrkan fick dock et besök. Det alternativ som vi fann till den stängda konsthallen blev SLU Alnarp. Alnarp var väl värd ett besök. En vacker park samt många fina träd och blommor. En riktigt fin oas för den som vill koppla av i en härlig natur.

Därefter satte vi oss åter i bilen och styrde mot Arken konstmuseum starx söder om Köpenhamn. En arkitektoniskt spännande upplevelse. Där strosade vi runt i flera timmar och tittade på modern konst. En tankeväckande utställning om Berlinmuren var nog höjdpunkten. Därefter gick vi ner till stranden för en lång promenad, skönt om än ej särskilt varmt.

Den sista punkten på vår lilla resa blev ett besök på Noldemuseet i Neukirchen. Emil Nolde föddes i Nolde (som då var danskt) 1867 och dog i Seebull (Tyskland). Huset och trädgården var imponerande. Jag hade nog trott att det skulle finnas fler målningar än vad som fanns. Noldemuseet i Berlin har troligen betydligt fler målningar.

Alnarp 150 år, ett av Sveriges Lantbruksuniversitet.


SLU Alnarp har sin verksamhet koncentrerad kring landskapsplanering, trädgård och sydsvenskt jord- och skogsbruk. Här finns ungefär 900 studenter som utbildar sig till bland annat hortonomer, landskapsarkitekter, landskapsingenjörer, trädgårdsingenjörer och lantmästare.

Några av Emil Noldes målningar, hämtade på nätet (man fick inte fotografera i museet).


Denna fråga hittade vi på Arken       

Är detta en befogad fråga, om du tänker efter?

Om du hellre vore någon annanstans. Varför är du då där du är?

Copyright 2012 © All Rights Reserved