Siracusa, Sicilien, feb 2012

Siracusa är en stad på östra Sicilien. Siracusa är Siciliens fjärde största stad med 120 000 invånare. Staden är skyddad genom Unesco:s världsarvslista och är en riktig pärla om man tycker om gammal arkitektur och den trevliga atmosfär som präglar dessa kuststäder på Sicilien. En del av staden ligger på en ö avskiljd från resten av staden medelst en kanal. Ön heter Isola di Ortigia.


Siracusa är en hamnstad med betydande industri, bl.a. oljeraffinaderi, petrokemisk industri samt cement- och livsmedelsindustri. Staden, som är ärkebiskopssäte, har arkeologiskt museum och konstmuseum. I denna staden bodde vi i ett nyrenoverat hotell som vi hade bokat via nätet.


Vi åkte dit i februari 2012, tillsammans med våra vänner Peter, Kristina och Kristinas son August. Siracusa i februari är ingen badsemestertid utan en kallsemestertid.


Värmen är inte tryckande under februari


Vackert väder hade vi hela tiden, men det var ganska kallt i början för att efter några dagar bli varmare. De sista dagarna av vår vistelse i Siracusa så var det så varmt att vi kunde sitta på uteserveringar och njuta av solen.

    Historia


    750 f.Kr. Sicilien befolkat av sikaner, elymer och sikeler

    750 f.Kr. - 200 f.Kr. Kolonisation av Sicilien från Grekland och Karthago

    211 f.Kr. - 476 Sicilien under Rom

    476 - 535 Sicilien under vandaler

    535 - 878 Sicilien under Bysantinska riket

    878 - 1072 Sicilien under saracener


Kungariket Sicilien

    1072 - 1194 Sicilien under normander

    1194 - 1282 Sicilien under tysk-romerska riket

    1282 - 1713 Sicilien under Spanien

    1713 - 1860 Sicilien under Bourbon (varav en period under Napoleon I)

    1816 - 1860 under namnet Bägge Sicilierna

    1861 - Sicilien införlivat i den italienska nationalstaten


Hotell Alla Giudecca bodde vi på under vår vistelse i Siracusa.

Alla Giudecca is located on Ortigia Island, Syracuse's historic centre, just a few metres from the sea. Its romantic design includes original stonework, archways, beamed ceilings and four-poster beds.


Alla Giudecca's rooms are spacious and come with a living area and fully equipped kitchenette. They are all air conditioned and come with a flat-screen TV with satellite channels.


The medieval parts of the building include the reception, breakfast room, reading room and lounge with fireplace. Wi-Fi is available for free in public areas during reception's opening hours.


Bilderna nedan är på när vi är på väg till hotellet samt hotellet och utsikten från balkongen.


Här nedanför ser man de närmaste omgivningarna vid hotellet. Först "strandpromenaden", via Eolo och slutet på densamma. Därefter via Alagona och sist ett gammalt befästningsverk med badplats nedanför.

Sankta Lucia-affisch.

Det är mycket folklore och traditioner kring firandet av Santa Lucia i Siracusa, t ex ska man avhålla sig från att äta bröd och pasta denna dag, i stället äter man kikärter och kokt spannmål -  en soppa som kallas cuccìa tillredd efter antika recept med vin och honung.

Kyrkan Santuario della Madonna delle Lacrime

Sankta Lucia-kyrkan. Stängd för tillfället.


Samma kyrka inifrån

Middag

Staden Noto, 32 km från Siracusa.


Den 11. januari 1693 blev staden bokstavligen jämnat med marken vid ett våldsamt jordskalv.

Fiskmarknaden

Arbetet med återupp-byggnaden leddes av hertig Camastra, Giuseppe Lanza. Offentliga och religiösa byggnader byggdes på den ena sidan och bostadshus på den andra. Allt uppfördes i barockstil.

Copyright 2012 © All Rights Reserved