Liriodendron tulipifera L, Tulpanträd (Magnoliaceae)
Liriodendron kommer av de grekiska orden för lilja och träd och tulipifera betyder tulpanbärande (Coombes 2008).
L. tulipifiera är vildväxande i östra USA där den har sitt ursprung, och kan bli upp till 300 årgammal. Den raka stammen kan bli upp till 60 m hög och omkretsen 9 m. Sveriges största tulpan träd står vid Skabersjö slott i Skåne, och dess stamomfång är drygt 3,5m (Jansson, Linder 2007).
Det är ett utmärkt träd i svala klimat där trädet uppnår en höjd på 25 - 30m (Cheers 2003). Tulpanträdets virke används till möbeltillverkning och är lätt att snida i. Det liknar virket från poppel och kallas därför på engelska White, Yellow eller Blue poplar, allt efter trädets ålder. Det unga trädet kallas för Whitewood (Jansson, Linder 2007).
Botanik
L. tulipifiera är ett snabbväxande, stort och lövfällande träd, som är högrest med ett brett koniskt växtsätt. Barken är grå och får med åren orange anstrykning. När trädet blir äldre blir barken kraftigt räfflad. Skotten är jämna, med framträdande upphöjda ärr efter bladen. De strödda bladen blir upp till 15 cm långa, och har fyra spetsiga flikar med brett avskuren spets. De är glänsande mörkgröna på ovansidan och blågröna på undersidan. På hösten skiftarde till gult och orange. Blommorna är tulpanlika, klockformiga, gröngula med orange insida och framträdande ståndare. De sitter enstaka på skottspetsarna och blommar under tidig sommar. Blommorna består av sex kronblad och tre foderblad av vilka de senare breder ut sig vågrätt. Fruktsamlingarna blir ljusbruna och konformiga, och består av många frön med tunna vingar som ofta sitter kvar över vintern. Frukten blir upp till 6 cm lång (Burnie et al. 2003, Coombes 2008, Wright 2002).
Ståndort
Tulpanträdet föredrar tempererat klimat i sol eller halvskugga. Jorden bör vara djup, näringsrik, väldränerad och lätt sur, men kan även trivas i kalkhaltig jord. (Cheers 2003, Wright 2002).
SLU Alnarp har sin verksamhet koncentrerad kring landskapsplanering, trädgård och sydsvenskt jord- och skogsbruk. Här finns ungefär 900 studenter som utbildar sig till bland annat hortonomer, landskapsarkitekter, landskapsingenjörer, trädgårdsingenjörer och lantmästare.
Några av Emil Noldes målningar, hämtade på nätet (man fick inte fotografera i museet).
Denna fråga hittade vi på Arken
Är detta en befogad fråga, om du tänker efter?
Om du hellre vore någon annanstans. Varför är du då där du är?
Copyright 2012 © All Rights Reserved